Mag ik douchen of zwemmen met mijn smartwatch?
Je denkt misschien: “Top! Mijn smartwatch is IP67 waterdicht, dus ik kan er gewoon mee douchen, zwemmen of de afwas doen.” Maar helaas ligt het iets ingewikkelder dan dat. Hoewel een smartwatch met een IP67-classificatie inderdaad bestand is tegen wat water, betekent deze rating vooral dat het apparaat volledig stofdicht is én tot 30 minuten ondergedompeld mag worden in stilstaand water.
Toch zit hier een belangrijk detail: apparaten krijgen alleen de rating van de hoogste test die ze hebben doorstaan. Een IP67-classificatie houdt dus niet automatisch in dat ook lagere testen, zoals IP65 of IP66 (die bijvoorbeeld sproeiwater simuleren), succesvol zijn doorlopen. En omdat douchen neerkomt op waterstralen en temperatuurwisselingen, is het in de praktijk af te raden om met een IP67-smartwatch onder de douche te stappen.
Maak je je echter een keer niet druk en vergeet je de smartwatch af te doen tijdens het douchen? Dan zal het horloge waarschijnlijk niet direct kapot gaan — maar het blijft een risico.
Let op bij aanschaf van een smartwatch
Heeft een smartwatch meerdere IP-ratings, zoals IP68 of aanvullende waterbestendigheidscertificeringen (zoals 5ATM), dan is het mogelijk dat je er wél veilig mee kunt douchen of zwemmen. Controleer dit altijd goed bij de aankoop, afhankelijk van hoe je het horloge wilt gebruiken. Lees ook zorgvuldig de handleiding en de garantievoorwaarden van de fabrikant.
Een belangrijke tip: druk nooit op knoppen of gebruik het touchscreen terwijl het apparaat onder water is, tenzij expliciet anders vermeld. Dit kan leiden tot waterschade, ook als de smartwatch waterbestendig lijkt.
Zout water en hitte? Niet doen
Net als bij traditionele horloges worden de meeste testen uitgevoerd met kraanwater bij temperaturen tussen 15 en 35 graden Celsius. Zout water (zoals in de zee) en chloorhoudend zwembadwater vallen meestal buiten de garantie, tenzij anders vermeld. Ook is het onverstandig om je smartwatch te dragen in een sauna, Turks stoombad of bubbelbad. Hitte, stoom en agressieve chemicaliën kunnen namelijk de afdichtingen aantasten en zo schade veroorzaken.
0 reacties